Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Μια εβδομάδα ιστιοπλοΐα στα νησιά των Κυκλάδων Ξεκινήστε στο Λαύριο

Οι Κυκλάδες είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα. Η παραδοσιακή ατμόσφαιρα των νησιών, η φήμη που έχουν για τις ιδανικές διακοπές, καθώς και οι χρυσές παραλίες σε όλα τα νησιά, προσελκύουν έναν αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Οι συνθήκες πλεύσης είναι μάλλον δύσκολες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επικρατεί το «Μελτέμι», που είναι ένας σταθερός, βόρειος άνεμος που μπορεί να φτάσει έως και 7-8 μποφόρ, αλλά η πραγματική του δύναμη είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το μελτέμι ξεκινά σχεδόν κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. ο υπόλοιπος χρόνος είναι πιο εύκολο να ταξιδέψετε στα νησιά.

Η Αθήνα διαθέτει δύο κύριες μαρίνες για ιστιοπλοϊκά σκάφη. Το Καλαμάκι στη νότια ακτή και το λιμάνι του Λαυρίου στην ανατολική ακτή. Το Λαύριο είναι πιο κοντά στα νησιά των Κυκλάδων. μόνο 14 ναυτικά μίλια (nm) από την Κέα. Αυτό το δρομολόγιο προβλέπει μια κρουαζιέρα ιστιοπλοΐας που ξεκινά από το Λαύριο και επισκέπτεται 5 από τα πλησιέστερα, αλλά ακόμη πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων.

 

Ημέρα 1: Λαύριο - Κέα (14 ναυτικά μίλια)

Το ταξίδι ξεκινά το Σάββατο βράδυ από το λιμάνι του Λαυρίου, στην ανατολική ακτή της Αθήνας. Χρησιμοποιήστε το πρωί και το απόγευμα για να προμηθευτείτε τα τρόφιμα από τα καταστήματα κοντά στο λιμάνι. πλεύστε πριν από τις 18:00, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσετε πριν από το ηλιοβασίλεμα στον κόλπο του Κούνδουρου, στη νοτιοδυτική ακτή της Κέας. Πρόκειται για έναν άνετο κόλπο, προστατευμένο μόνο από τους βόρειους και ανατολικούς ανέμους. αποφύγετε την (σπάνια) περίπτωση νότιων ανέμων, οπότε μόνο η βόρεια πλευρά του νησιού μπορεί να προσφέρει ένα καλό καταφύγιο.

 

Ημέρες 2, 3: Κέα - Μύκονος (54 nm)

Την Κυριακή το πρωί προετοιμαστείτε για ένα μεγάλο ταξίδι, έως και 9 ώρες στο νησί της Μυκόνου. Βρίσκεται 54 μίλια ανατολικά, οπότε, πιθανότατα θα απολαύσετε ένα ευχάριστο ταξίδι ιστιοπλοΐας με ακτίνα. Ο βόρειος άνεμος θα φυσήσει από την πλευρά του σκάφους, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ιστιοπλοΐας Κάντε μια βουτιά πρώτα στα κρυστάλλινα νερά του Κούνδουρου και ένα ελαφρύ πρωινό. Η μέρα έρχεται μπροστά με μια δύσκολη διαδρομή, καθώς η αιολική δύναμη κοντά στη Μύκονο είναι μια από τις ισχυρότερες στο Αιγαίο Πέλαγος. Αργά το απόγευμα θα πρέπει να φτάσετε στο λιμάνι της Μυκόνου.

Η εικόνα της ανατολής γυρίστηκε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, από την Κέα στη Μύκονο, νωρίς το πρωί. Όταν πλησιάζαμε στη βόρεια ακτή της Σύρου, ο ήλιος εμφανίστηκε πάνω από το νησί της Τήνου.

Ξεκουραστείτε και απολαύστε τη νύχτα στη Μύκονο, ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα για τη νυχτερινή ζωή της.

Την επόμενη μέρα χαλαρώστε στη Μύκονο. υπάρχουν πολλές επιλογές. Από την επίσκεψη στο κοντινό νησάκι της Δήλου, το ιερό νησί των αρχαίων χρόνων, στην ιστιοπλοΐα στη νότια ακτή της Μυκόνου ή απλά να έχετε μια χαλαρή μέρα στην πόλη, να γνωρίσετε διασημότητες στους δρόμους και τις καφετέριες.

 

 

Ημέρα 4: Μύκονος - Πάρος (18 nm)

Την Τρίτη, συνεχίστε το ταξίδι στον επόμενο προορισμό, το νησί της Πάρου. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την αιολική δύναμη, αποφασίστε πού να αγκυροβολήσετε, είτε στη Νάουσα, το λιμάνι στα βόρεια, την Παροικιά ή ακόμα και το Λιβάδι, ένα μικρότερο λιμάνι αλλά με καλή προστασία στους δυνατούς βόρειους ανέμους. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η Αντίπαρος, το μικρό νησάκι στη δυτική πλευρά της Πάρου, ειδικά για όσους επιθυμούν μια χαλαρωτική μέρα στις χρυσές παραλίες του νησιού.

Επειδή το ταξίδι από τη Μύκονο στην Πάρο δεν είναι τόσο μακρύ (2-3 ώρες), εάν φύγετε από τη Μύκονο νωρίς το πρωί μπορεί να έχετε μια γρήγορη στάση στο νησάκι της Ρήνειας, ένα υπέροχο μέρος για δωρεάν πρόσδεση και κολύμπι για λίγες ώρες. Αναμένεται να είναι μια ευχάριστη ημέρα ιστιοπλοΐας, ταξιδεύοντας με άνεμο.

 

Ημέρα 5: Πάρος - Σέριφος (36 nm)

Κατά κάποιο τρόπο το νησί της Πάρου είναι ο πιο μακρινός προορισμός αυτού του δρομολογίου. Επειδή η ημέρα επιστροφής είναι μόνο 3 μέρες μακριά, η πρώτη διαδρομή για επιστροφή ξεκινά από την Πάρο και στρίβει δυτικά, προς το νησί της Σερίφου. Η διαδρομή αναμένεται να διαρκέσει 6-7 ώρες, οπότε είναι καλή συμβουλή να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί (έως τις 6 π.μ.) να φτάσετε νωρίς το μεσημέρι στη Σέριφο και να βρείτε ένα από τα λίγα διαθέσιμα σημεία στο όμορφο λιμάνι. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε να αγκυροβολήσετε στη νότια πλευρά της μικρής αποβάθρας, οπότε όταν ελλιμενιστείτε, ο άνεμος να έρχεται από την πίσω πλευρά.

Περάστε τη νύχτα στα μπαρ της πόλης πάνω από το λόφο, με μια πανοραμική, μαγευτική θέα στο απέραντο Αιγαίο Πέλαγος.

 

Ημέρα 6: Σέριφος - Κύθνος (25 nm)

Την Πέμπτη το δρομολόγιο συνεχίζεται βόρεια, προς το νησί της Κύθνου. Είτε ταξιδεύετε από την ανατολική ακτή της Σερίφου και μετά κατευθυνθείτε προς τα δυτικά, είτε ταξιδεύετε από τη νότια ακτή και μετά κατευθυνθείτε προς τα βόρεια (όπως απεικονίζεται στον παραπάνω πίνακα), η απόσταση δεν αλλάζει σημαντικά και όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, κάθε επιλογή έχει το «σκληρό μέρος» κατευθύνεται βόρεια. Βρήκαμε τη δεύτερη επιλογή πιο δύσκολη, καθώς ταξιδεύαμε με δυνατούς ανέμους πάνω από 7 μποφόρ. Ήταν αδύνατο να ανεβεί άνεμος, με ριπές που ξεκινούν από το στενό ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο. Η λύση θα πρέπει να είναι να ταξιδεύουμε πιο δυτικά, να αποφεύγουμε το φαινόμενο του στενού και μετά να βγαίνουμε στα βορειοανατολικά και το λιμάνι της Κύθνου. Ωστόσο, η ιστιοπλοΐα σε αυτήν την περιοχή ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική και αξέχαστη εμπειρία.

Είτε αποφασίσετε να αγκυροβολήσετε στο λιμανάκι του Μέριχα ή στον όμορφο κόλπο της Κολώνας, θα εκπλαγείτε από την ομορφιά και τη γοητεία της ξηράς του νησιού της Κύθνου. Οι μικρές ταβέρνες στο λιμάνι του Μέριχα προσφέρουν μια καλή επιλογή για δείπνο στην ξηρά.

 

Ημέρα 7: Κύθνος - Λαύριο (24 nm)

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού, κατευθυνθείτε βορειοδυτικά προς το λιμάνι βάσης του Λαυρίου. Μπορείτε να απολαύσετε πρώτα το κολύμπι στον κόλπο της Κολόνας, αλλά συνιστάται να ξεκινήσετε 1-2 ώρες νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να κάνετε άλλη μια βουτιά στον κόλπο του Σουνίου, κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα. Το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται άλλη μια ώρα στα βόρεια.

Σαρωνικός κόλπος: Πόρος - Ύδρα - Σπέτσες. Χαλαρωτικές διακοπές ιστιοπλοΐας στα νησιά του Σαρωνικού.

Μια κρουαζιέρα ιστιοπλοΐας στον Σαρωνικό κόλπο μπορεί να είναι μια φοβερή και αξέχαστη εμπειρία! Οι πανέμορφοι όρμοι, τα κρυστάλλινα νερά, τα γραφικά λιμάνια, όλα περιλαμβάνουν τα στοιχεία ενός χαλαρωτικού ταξιδιού, με όμορφους προορισμούς, επιλεγμένους ένα προς ένα.

Οι καιρικές συνθήκες και οι αποστάσεις από το ένα νησί στο άλλο, συνολικά επιτρέπουν ένα εύκολο ταξίδι ιστιοπλοΐας: Οι άνεμοι είναι συνήθως ήρεμοι, σίγουρα πιο ήρεμοι σε σύγκριση με το ανοιχτό Αιγαίο Πέλαγος. Τα νησιά του Σαρωνικού προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους και τα ψηλά κύματα του Αιγαίου, ενώ υπάρχει ακόμα άνεμος για να απολαύσετε χαρούμενη ιστιοπλοΐα τις περισσότερες μέρες.

Η περιοχή υπήρξε το λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Υπάρχουν πολλά αρχαία μνημεία και αξιοθέατα για να επισκεφτείτε, εάν θέλετε να συνδυάσετε διακοπές ιστιοπλοΐας με πολιτιστικό αξιοθέατο: Ο αρχαίος ναός της Αθηνάς στην Αίγινα και ο Ποσειδώνας στο Σούνιο, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και το παλάτι του Άργους (βρίσκεται πιο μακριά η ηπειρωτική χώρα) Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας σας στον Σαρωνικό Κόλπο. Επιπλέον, τα ιστορικά λιμάνια των Σπετσών και της Ύδρας συνθέτουν επίσης ένα μνημείο, όπου οι επισκέπτες εκτιμούν την αριστοκρατική πλευρά της Ελλάδας, με χαλαρό χρόνο χαλάρωσης στα νησιά! Ακολουθήστε λεπτομερώς τη διαδρομή, όπως απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα:

Αθήνα - Πόρος - Ύδρα - Σπέτσες - Σπέτσες (ή Χινίτσα) - Ύδρα (ή Ντόκος) - Πόρος (ή Αίγινα) - Αθήνα

 

Ημέρα 1: Άλιμος - Πόρος (29 ναυτικά μίλια)

Η κρουαζιέρα ξεκινά από τη μαρίνα του Άλιμου, νότια προς το νησί του Πόρου.

Το λιμάνι του Πόρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής, οπότε είναι πιθανό να βρείτε ένα σημείο ελλιμενισμού ακόμη και αργότερα το βράδυ. Αν προτιμάτε, μπορείτε να περάσετε την πρώτη νύχτα με δωρεάν άγκυρα, στην ασφαλέστερη ακτή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κόψετε τη διαδρομή σας πιο σύντομα, ταξιδεύοντας στην Αίγινα (στα μισά του δρόμου), αλλά τα λιμάνια εκεί είναι γεμάτα. Μια λύση είναι ο κόλπος της Αγίας Μαρίνας (βορειοανατολική ακτή της Αίγινας), αλλά αυτός ο όρμος εκτίθεται σε νότιους / ανατολικούς ανέμους. Σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου, υπάρχουν περισσότερες επιλογές για την πρώτη νύχτα, αλλά τα περισσότερα λιμάνια κοντά στην Αθήνα είναι ήδη γεμάτα.

 

 

Ημέρα 2: Πόρος προς Ύδρα (10 ναυτικά μίλια)

Η Ύδρα είναι το πιο εντυπωσιακό λιμάνι του Σαρωνικού Κόλπου και ένας από τους ωραιότερους προορισμούς ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα. Όλη η πόλη περιλαμβάνει ένα ιστορικό μνημείο, που περιλαμβάνει τόσες πολλές ομορφιές: το γραφικό λιμάνι, το ιστορικό κτίριο, την αμφιθεατρική πόλη που περιβάλλει το λιμάνι.

Στο δρόμο για την Ύδρα, μπορείτε να κάνετε μια στάση κοντά στα βράχια Tselevinia για μια βουτιά, ή ακόμα και το νοτιοανατολικό κόστος του Πόρου, με κρυστάλλινα νερά και όμορφη φύση.

Ως εναλλακτική λύση για την Ύδρα, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το λιμάνι της Ερμιόνης, ειδικά όταν αναζητά ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Το λιμάνι της Ύδρας είναι μικρό, οπότε δεν είναι εύκολο να αγκυροβολήσετε με ασφάλεια εάν οι άνεμοι είναι δυνατοί.

 

Ημέρα 3: Ύδρα - Σπέτσες (18 ναυτικά μίλια)

Το λιμάνι των Σπετσών είναι εξίσου εντυπωσιακό από την άποψη της ιστορικής αξίας. Στην πραγματικότητα, και τα δύο νησιά συγκέντρωσαν τον πλούτο, που προήλθε από την εμπορική δύναμη του ελληνικού στόλου τους προηγούμενους αιώνες. Πλούσιοι πλοιοκτήτες της προηγούμενης εποχής έχτισαν τις πόλεις με στιλ και κομψότητα.

Ο ελλιμενισμός στα λιμάνια των Σπετσών είναι μάλλον δύσκολος. Μια επιλογή είναι το παλιό λιμάνι, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Μόνο λίγα σημεία επιτρέπουν τον ελλιμενισμό στην αποβάθρα. Τα περισσότερα σκάφη αγκυροβολούν μέσα στο λιμάνι και πιθανόν να φτάσουν στην ακτή για σταθερότητα. Η εναλλακτική λύση είναι να αγκυροβολήσετε στη νότια πλευρά του λιμανιού κοντά στο λιμάνι της Ντάπια, αλλά τα σημεία εκεί είναι πολύ περιορισμένα και εκτίθενται επίσης στους νότιους ανέμους. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά τον ελλιμενισμό μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη μέρα στο γραφικό λιμάνι. Η νυχτερινή ζωή είναι έντονη, με πολυσύχναστα εστιατόρια και μπαρ που παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ.

 

Ημέρα 4: Δωρεάν άγκυρα στους κόλπους των Σπετσών ή στο νησάκι Hinitsa

Την επόμενη μέρα μπορείτε να απολαύσετε μια νύχτα με δωρεάν άγκυρα σε κοντινά σημεία: Οι Σπέτσες είναι προικισμένες με όμορφους όρμους στη νότια - ανατολική ακτή. Περάστε την ημέρα ταξιδεύοντας από τον ένα όρμο στον άλλο, απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά του νησιού. Ανάλογα με τις συνθήκες ανέμου, μπορείτε να επιλέξετε ένα ασφαλές μέρος για να περάσετε τη νύχτα. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το γειτονικό νησάκι της Χινίτσας, μόλις 1-2 μίλια από το λιμάνι των Σπετσών, και να χαλαρώσετε σε ένα γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, τόσο κοντά στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και τόσο μοναδικό!

Σημειώστε ότι όπως κάθε βράδυ με δωρεάν άγκυρα, η πρόγνωση καιρού πρέπει να διερευνηθεί και το σημείο αγκύρωσης πρέπει να επιλεγεί σύμφωνα με την πρόβλεψη ...

 

Ημέρα 5: Δωρεάν άγκυρα στο νησάκι Ντόκος (15 ναυτικά μίλια)

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, η επόμενη στάση μπορεί να είναι το νησάκι του Ντόκου. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο σημείο, κοντά στην Ύδρα, που αποτελείται από έναν μεγάλο κόλπο με χώρο για πολλά αγκυροβόλια να αγκυροβολούνται το ένα από το άλλο. Το φυσικό περιβάλλον διεγείρει ένα χαλαρωτικό συναίσθημα, όπου μπορείτε να εκτιμήσετε τη φύση χωρίς κανένα εμπόδιο από τον «ανθρώπινο πολιτισμό». Λάβετε υπόψη τους ανέμους, καθώς ο κόλπος εκτίθεται στους βόρειους ανέμους, αν και το νησί προσφέρει ένα πολύ ασφαλές αγκυροβόλιο.

Υπάρχουν μερικές εναλλακτικές λύσεις για αυτόν τον προορισμό. Η νότια ακτή της Ύδρας προσφέρει επίσης όμορφα σημεία για δωρεάν αγκυροβόλιο, χαμένο σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο.

Από την άλλη πλευρά, εάν θέλετε να αγκυροβολήσετε σε ένα λιμάνι και να επισκεφθείτε μια πόλη, αντί για δωρεάν άγκυρα, το λιμάνι της Ερμιόνης βρίσκεται δίπλα στον Ντόκο και προσφέρει ασφαλή κουκέτα και άνετες ταβέρνες για ένα χαλαρωτικό απόγευμα.

 

Ημέρα 6: Ντόκος - Πόρος (15 ναυτικά μίλια)

Ο Πόρος προσφέρει πολλές επιλογές για να περάσετε την ημέρα σας, προσφέροντας παράλληλα ασφαλές αγκυροβόλιο, ώστε να μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί για δεύτερη φορά. Ανάλογα με το πώς περάσατε την πρώτη νύχτα, μπορείτε τώρα να επισκεφθείτε τους προστατευόμενους κόλπους στη νοτιοδυτική ακτή ή το λιμάνι. Οι όρμοι είναι ιδανικοί για αγκυροβόλιο, πιθανώς χρησιμοποιώντας επίσης μια γραμμή στην ξηρά, ιδανικά προς την κατεύθυνση του ανέμου.

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το λιμάνι της Επιδαύρου και το αρχαίο θέατρο ή το νησί της Αίγινας (κόλπος της Αγίας Μαρίνας, λιμάνι της Πέρδικας κ.λπ.).

 

Ημέρα 7: Επιστροφή στο αρχικό λιμάνι

Την τελευταία μέρα κάντε ένα χαλαρωτικό σχέδιο: Εάν ξεκινήσετε από τον Πόρο, υπάρχει μια καλή διαδρομή 5 ωρών, οπότε ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε την ημέρα νωρίς, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για κολύμπι στα μεσημέρια στο νησί της Αίγινας. Αν περάσατε τη νύχτα στην Αίγινα, υπάρχουν διάφοροι κόλποι για να επισκεφτείτε, για να κολυμπήσετε σε καταπληκτικά νερά. Η επιστροφή στο αρχικό λιμάνι αναμένεται στις 17:00 μ.μ. Αφού ελέγξετε το σκάφος, έχετε αρκετό χρόνο για να οργανώσετε μια επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνας ή τη Νότια Ακτή και να κλείσετε την εβδομάδα με έναν συναρπαστικό τρόπο!

Λευκάδα, Παξοί, Κεφαλονιά και Ιθάκη: 1 εβδομάδα ιστιοπλοΐα στα Ιόνια νησιά

Πλοηγηθείτε στο μαγευτικό τοπίο των Ιονίων Νήσων: Μεγανήσι, Αντίπαξοι και Παξοί, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Σκορπιός και Λευκάδα είναι νησιά όπου μπορείτε να ζήσετε μια αξέχαστη κρουαζιέρα.

 

Ημέρα 1: Λευκάδα - Μεγανήσι (11 ναυτικά μίλια)

Η κρουαζιέρα μας ξεκίνησε στο νησί της Λευκάδας. φύγαμε το Σάββατο το απόγευμα, αφού γεμίσαμε το σκάφος με τις απαιτούμενες παροχές, φαγητό και ποτό. Ο πλησιέστερος προορισμός ήταν το μικρό νησάκι του Μεγανήσι, 2 ώρες από το Νότο από το λιμάνι της Λευκάδας. Ήταν μια ήρεμη εισαγωγή στην εμπειρία της ιστιοπλοΐας!

Φτάσαμε στον κόλπο του Σπαρτοχωρίου στα βόρεια του Μεγανησίου, λίγο πριν από τις σκοτεινές πτώσεις. Αγκυροβόλησαν στις πλωτές αποβάθρες στη δυτική ακτή του όρμου, που ανήκουν στην κοντινή ταβέρνα. Προσφέρουν ασφαλή αγκυροβόλιο μαζί με ένα γεύμα στην ταβέρνα τους, μια συμφωνία που θα χαρούμε να αποδεχτούμε! Η ταβέρνα ανήκει σε δύο αδέλφια, ένας από αυτούς μας βοήθησε να αγκυροβολήσουμε με το φουσκωτό λέμβος του και προσέφερε σταθερό αγκυροβόλιο, οπότε δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας άγκυρα. Είχαμε ένα υπέροχο δείπνο στο τραπέζι μας στην παραλία, περιτριγυρισμένο από τα ψηλά δέντρα κάτω από την ακτή! Μετά το δείπνο επιστρέψαμε στο καράβι μας για έναν καλό ύπνο, μετά από μια κουραστική και γεμάτη μέρα!

 

 

Ημέρα 2: Μεγανήσι - Παξοί (40 nm)

Την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί πήγαμε στο διάσημο νησί των Παξών. Διασχίσαμε ξανά το κανάλι της Λευκάδας και βγήκαμε από το βόρειο άκρο του. Περάσαμε πιο βόρεια, πρώτα στο μικρό νησί των Αντίπαξων, 29 μίλια μακριά από τη Λευκάδα. Αγκυροβολήσαμε από την ανατολική ακτή των Αντίπαξων, λίγο μετά το μικρό λιμάνι του νησιού (για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε το γράφημα σε αυτή τη σελίδα). Χρησιμοποιήσαμε μια γραμμή στην ξηρά για να μας κρατήσει κοντά στα όμορφα βράχια. Το μέρος λικνίζει !! Ήρεμα, γαλαζοπράσινα νερά, δέντρα και πανέμορφη φύση στους λόφους και το απέραντο γαλάζιο των ελληνικών νησιών που μας περιβάλλουν, όλα συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, το οποίο απολαύσαμε είτε κολύμπι είτε ηλιοθεραπεία στο κατάστρωμα του γιοτ.
Το απόγευμα πήγαμε πιο βόρεια στο κοντινό νησί των Παξών. Κατευθυνθήκαμε στο κύριο λιμάνι του νησιού, που ονομάζεται Γάιος. Αποφασίσαμε να εισέλθουμε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, από τη βόρεια είσοδο, γύρω από το νησάκι της Παναγίας. Μπήκαμε στο στενό λιμάνι και ήμασταν πραγματικά τυχεροί που βρήκαμε ένα σημείο για αγκυροβόλιο, αφού το λιμάνι γεμίζει μέχρι το μεσημέρι! Είναι ένα πολύ γραφικό και ρομαντικό μέρος, στο εξίσου όμορφο νησί των Παξών. Ετοιμάσαμε δείπνο επί του σκάφους με βάση τοπικά υλικά και λαχανικά, τα οποία βρήκαμε πολύ νόστιμα! Αργότερα απολαύσαμε λίγα ποτά στα φιλόξενα μπαρ του λιμανιού.

 

Ημέρα 3: Παξοί, Λιμάνι Γάιου - Όρμος Λάκκας

Την τρίτη ημέρα αποφασίσαμε να αποφύγουμε ένα μακρύ ταξίδι, αλλά καλύτερα να έχουμε μια χαλαρωτική μέρα. Περάσαμε βόρεια για λιγότερο από μία ώρα, προς τον όρμο της Λάκκας. Αναπνευστικός προορισμός ιστιοπλοΐας, απόλυτα γαλαζοπράσινα και διαφανή νερά, ο όρμος της Λάκκας δίνει την εντύπωση μιας πισίνας, φυσικής και όμορφης. Αγκυροβόλησε στη βορειοδυτική ακτή του όρμου, για να παραμείνουμε προστατευμένοι από τον επικρατούσα βόρειο / δυτικό άνεμο των καλοκαιρινών μηνών. Χρησιμοποιήσαμε επίσης δύο γραμμές στην ξηρά για να μας κρατήσει σε σταθερό σημείο, αν και πολλά σκάφη στον όρμο παρέμειναν με ασφάλεια σε ελεύθερη άγκυρα.

Μείναμε εκεί όλη την ημέρα και επισκεφθήκαμε επίσης το μικρό λιμάνι στο άκρο του όρμου. Φάγαμε μερικά υπέροχα ορεκτικά και ορεκτικά στο μπαρ του Άκη, στο ανατολικό άκρο του χωριού. Προσφέρουν πιάτα κορυφαίας κατηγορίας, σε κανονική τιμή. Επιστρέψαμε στο γιοτ μας πριν πέσει η νύχτα και κοιμηθήκαμε νωρίς κάτω από τα αστέρια, για να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα και το ταξίδι επιστροφής μας.

 

Ημέρα 4: Παξοί - Κεφαλονιά (52 nm)

Πλεύσαμε νωρίς το πρωί για το νησί της Κεφαλονιάς και το περίφημο λιμάνι του Φισκάρδου. Η απόσταση είναι 52 μίλια ή περίπου 7-8 ώρες, έτσι ξεκινήσαμε πριν από την ανατολή για να πιάσουμε τη μέρα από την αρχή. Φτάσαμε στην όμορφη Κεφαλονιά το απόγευμα και κολυμπήσαμε σε έναν όρμο ακριβώς πάνω από το Φισκάρδο, προτού μπείτε στο λιμάνι, περίπου στις 4 μ.μ. Και πάλι, βρήκαμε ένα από τα τελευταία σημεία στο λιμάνι, καθώς είναι γεμάτο με σκάφη αναψυχής. Εάν δεν μπορούσαμε να αγκυροβοληθούμε μέσα στο λιμάνι του Φισκάρδο, θα αγκυροβόλησαμε από τη βραχώδη ακτογραμμή γύρω από αυτό.

Πολλά σημεία στο μικρό λιμάνι διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για ελλιμενισμό των τουριστικών πλοίων. Αλλά το βράδυ αυτά τα σημεία είναι διαθέσιμα, μέχρι νωρίς το επόμενο πρωί. Το Φισκάρδο είναι πολύ όμορφο και γραφικό μέρος, οπότε περάσαμε το υπόλοιπο βράδυ στα καταστήματα γύρω από το λιμάνι είτε για καφέ, δείπνο και αργότερα ποτά

 

Ημέρα 5: Κεφαλονιά - Λευκάδα - Ιθάκη (27 nm)

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, νιώσαμε σαν να κάνουμε μια περιήγηση σε μερικούς όμορφους, κοντινούς προορισμούς. Πλεύσαμε νωρίς το πρωί από το λιμάνι του Φισκάρδο προς το μικρό νησάκι Αρκούδι, που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Λευκάδας. Ο χάρτης δείχνει 1-2 σημεία για ελλιμενισμό, αλλά δεν θέλαμε να κολυμπήσουμε εκεί λόγω των υψηλών βάσεων. Σημειώστε ότι το ιδανικό ελλιμενισμό πραγματοποιείται σε βάθος όχι περισσότερο από 10-15 μέτρα, για την ασφάλεια του σκάφους καθώς και για την ευχαρίστηση και την ευκολία των ανθρώπων. Μας ενδιέφερε μια σύντομη στάση στο μικρό λιμάνι των Συβότων στη νότια ακτή της Λευκάδας, οπότε πρώτα πήγαμε για μια βουτιά στον μικρό όρμο, δυτικά των Συβότων. Μέχρι το μεσημέρι αγκυροβολήσαμε στο λιμάνι των Συβότων, ένα παραδοσιακό και χαριτωμένο λιμάνι και κάναμε έναν καφέ σε μια ενδιαφέρουσα καφετέρια στην είσοδο του λιμανιού.

Σύντομα, συνεχίσαμε τη μικρή ημερήσια περιοδεία μας για το νησί της Ιθάκης. Βρήκαμε καλό άνεμο ανάμεσα στα νησιά της Λευκάδας και της Ιθάκης, οπότε απολαύσαμε μια ώρα χαλαρωτικής ιστιοπλοΐας προτού φτάσουμε στην ανατολική ακτή της Ιθάκης και ο άνεμος σβήνει. Η ακτογραμμή ακριβώς νότια του κόλπου του Αετού είναι υπέροχη με πολλά σημεία για κολύμπι (δεν είναι όλα κατάλληλα για διανυκτέρευση καθώς εκτίθενται στα κύματα της ανοιχτής θάλασσας και στους βορειοδυτικούς ανέμους που φυσούν από το απόγευμα έως αργά) απόγευμα). Απολαύσαμε μερικές ώρες κολύμπι δίπλα στο ακρωτήριο του Γιδάκι. Καταπληκτικό τοπίο !, καθώς η μορφή των λευκών, λαμπερών βράχων γλιστράει από τους λόφους, απότομα προς τη θάλασσα. Η πλούσια χλωρίδα στους λόφους προσφέρει τιρκουάζ χρώμα στα φωτεινά και λαμπερά νερά του μικρού όρμου.

Αργότερα το απόγευμα κατευθυνθήκαμε στο λιμάνι της Ιθάκης, στον γραφικό κόλπο του Βαθιού. Λόγω του ισχυρού δυτικού απογευματινού ανέμου (15-18 κόμβοι) στο λιμάνι, αγκυροβόλησε στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Ο άνεμος έπεσε αργά το βράδυ. Δείπναμε στα εστιατόρια από την πλευρά του λιμανιού και δοκιμάσαμε υπέροχα φρέσκα, ντόπια ψάρια.

 

 

Ημέρα 6: Ιστιοπλοΐα στην ανατολική ακτή της Ιθάκης

Ξυπνήσαμε το πρωί και απολαύσαμε μια χαλαρωτική μέρα στο λιμάνι. Είχαμε πρωινό στο σκάφος και περπατήσαμε στα παραδοσιακά σοκάκια της μικρής, όμορφης πόλης Βαθύ. Πραγματοποιήσαμε μια σύντομη επίσκεψη στο λαϊκό μουσείο (είσοδος 3 ευρώ) για να δούμε την παραδοσιακή χειροτεχνία, μηχανήματα των προηγούμενων αιώνων, χάρτες και ναυτικές στολές.

Το μεσημέρι πήγαμε για να εξερευνήσουμε την ανατολική ακτή της Ιθάκης, γεμάτη με απομονωμένα, παραδεισένια μέρη, το ένα μετά το άλλο! Αγκυροβολήσαμε στον όρμο του Κάτω Πηγάδι, μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια του βράχου. Δέσαμε δύο γραμμές στα βράχια, για να κρατήσουμε το σκάφος κοντά στη βραχώδη ακτή και προστατευόμαστε από τους ανέμους με βόρεια και κυρίως δυτική κατεύθυνση. Στο τόξο του σκάφους μας, αντιμετωπίζαμε το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και στην πρύμνη μας, 20 μέτρα από τα βράχια, απολαύσαμε τα γαλαζοπράσινα νερά κάτω από τα καταπράσινα βράχια. Περάσαμε την ημέρα κολύμπι στο όμορφο μέρος, ψάρεμα και ηλιοθεραπεία! Πριν από τις σκοτεινές πτώσεις μαγειρέψαμε τα ψάρια που πιάσαμε στην κοντινή παραλία και απολαύσαμε ένα υπέροχο δείπνο με φρέσκο ​​ψάρι, σαλάτα και κρασί στο σκάφος μας. αυτή ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

 

Ημέρα 7: Επιστροφή στη Λευκάδα (24 nm)

 

Η επόμενη μέρα ήταν ήδη την Παρασκευή, οπότε έπρεπε να επιστρέψουμε στο λιμάνι της Λευκάδας το απόγευμα. Πλεύσαμε από το Κάτω Πηγάδι νωρίς το πρωί και κατευθυνθήκαμε στη Λευκάδα. στον δρόμο που πήγαμε κοντά στο νησάκι Αρκούδι, το στενό ανάμεσα στη Λευκάδα και το Μεγανήσι, με προσοχή στον ύφαλο κοντά στον βράχο της Θηλιάς, κοντά στο Μεγανήσι. Βορειότερα βρισκόταν το νησάκι του Σκορπιού, γεμάτο με δέντρα λαμπερού, πράσινου χρώματος. Κάναμε μια μικρή στάση στη νότια ακτή του Σκορπιού για μια σύντομη βουτιά. άλλο ένα καταπληκτικό σημείο για κολύμπι και χαλάρωση. Λίγες ώρες αργότερα πήγαμε στο λιμάνι της Λευκάδας. Μείναμε στο καράβι για χθες βράδυ, υπενθυμίζοντας τις όμορφες αναμνήσεις μιας φανταστικής κρουαζιέρας ιστιοπλοΐας.

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.